Velkommen

Jeg hedder Gitte, bor i København og studerer til jordemoder. Jeg står bag instagram profilen jordemoderstrik, hvor jeg deler min hverdag med strik, hækling og andet håndarbejde.

På denne hjemmeside finder du de opskrifter jeg designer.

  • Grey Instagram Icon

hækling

STRIK

jordemoderstrik

2016

Archive
APPETIZING
ADVENTURES
-
COOKBOOK

Vimpelranke

Jeg havde en masse DROPS Paris rester liggende, og jeg skulle finde noget at bruge dem til. Har set så mange fine vimpler rundt omkring her på nettet og IG, og tænkte at det måtte resterne da kunne blive brugt til. På trods af rigtig mange fine opskrifter på vimpler, kunne jeg ikke lige finde nogen hvor der skulle bruges tykt garn. Derfor måtte jeg jo bare starte fra toppen og prøve mig frem. Syntes faktisk selv resultatet er blevet rigtig godt! Tykkelsen på garnet gør at vimplerne bliver lidt stivere og derfor ikke folder, som ellers godt kan drille lidt med normalt 8/4 bomuldsgarn.

Jeg har skrevet opskriften ned til jer (find den lige under billedet). Skulle i finde nogen fejl så skriv endelig til mig. Opskriften er nem at gå til, og derfor et rigtig godt begynder projekt.

Det skal du bruge til en vimpelranke

  • Til én vimpel skal der bruges 8g tykt 8/8 bomuldsgarn f.eks. DROPS Paris (køb her) eller 2 tråde normalt 8/4 bomuldsgarn f.eks. DROPS Safran (køb her).

  • Til snoren skal der bruges Ca. 15g tykt 8/8 bomuldsgarn eller 2 tråde normalt 8/4 bomuldsgarn. Mængden passer selvfølgelig kun hvis du laver en vimpelranke med 8 vimpler, som på billederne. (OBS. på billederne er kæden lavet med enkelt tråd 8/4 bomuldsgarn, jeg vil dog anbefale det laves med dobbelt tråd eller tykt bomuldsgarn).

  • Hæklenål nr. 4-4 1/2 (alt efter hvor stramt du hækler).

Du vil i opskriften møde disse forkortelser

  • Rk. (række)

  • m (maske)

  • lm (luftmaske)

  • fm (fastmaske)

  • km (kædemaske)

  • indt (indtagning) Laves således: Hent garnet i de 2 næste m. Nu er der 2 løkker på nålen. Slå om og træk igennem alle 3 løkker på én gang.

Opskrift på 1 vimpel

Lav det ønskede antal vimpler og slut af med at sætte dem sammen. Jeg har lavet 8 vimpler og min ranke måler .... cm.

ALLE RÆKKER VENDES MED 1 LM!

Tallet i () i slutningen af hver Rk. er antallet af masker du har tilbage.

Start med at slå 16lm op. Husk at vend med 1 lm, så du altså har 17 lm i alt.

Rk. 1: Start i 2. m fra nålen. 16 fm. (16)

Rk. 2: Indt, 12 fm, indt. (14)

Rk. 3: 14 fm. (14)

Rk. 4: Indt, 10 fm, indt. (12)

Rk. 5: 12 fm. (12)

Rk. 6: Indt, 8 fm, indt. (10)

Rk. 7: 10 fm (10)

Rk. 8: Indt, 6 fm, indt. (8)

Rk. 9: 8 fm (8)

Rk. 10: Indt, 4 fm, indt. (6)

Rk. 11: 6 fm (6)

Rk. 12: Indt, 2 fm, indt. (4)

Rk. 13: 4 fm (4)

Rk. 14: 2 x indt. (2)

Rk. 15: 2 fm (2)

Rk. 16: Indt. (1)

For at gøre vimplen lidt mere skarp i kanterne laves der en række fm rundt om vimplen. (Dette kan selvfølgelig undlades).

Efter Rk. 16 laves der 1 lm, men der vendes IKKE, fortsæt i stedet op langs vimplens kant. Se evt. billedet nedenunder til en idé til hvor fm kan laves. I de to top hjørner laves der: 1 fm, 1 lm, 1 fm. Når du når ned i bunden igen laves der 3 fm i den sidste m, slut af med en km.

Hæft enderne.

Opskrift på ranken

Lav det ønskede antal vimpler. Når du har det antal vimpler du ønsker skal de sættes sammen med en kæde.

Start med 20 lm, lav en km i den første m. (så der dannes en løkke). Forsæt fra løkken og lav 50 lm.

Nu skal den første vimpel tilføjes.

Lav fm langs toppen af vimplen. Start fm aller yderst i hvad der egentlig er yderste fm fra rk. 1. Sådan så du i alt laver 18 fm langs toppen af vimplen.

Lav 5 lm og tilføj herefter den næste vimpel.

Fortsæt indtil alle vimplerne er tilføjet. Når den sidste vimpel er hæklet på laves der:

70 lm, tæl 20 lm ned langs kæden og lav en km (så der dannes endnu en løkke).

For at gøre ranken lidt stivere laves der en række med fm hele vejen tilbage langs lm/fm kæden. Start med at lave en fm rundt langs løkken.

God hæklelyst!

Copyright

Opskriften er kun til privat brug. Du må hverken sælge eller på anden måde videregive opskriften, henvis i stedet til min Instagram eller www.jordemoderstrik.dk. Du må gerne sælge det færdige produkt, husk blot at henvise til mig som designeren.

Jeg vil blive super glad hvis du vil dele dit færdige resultat med mig. Hvis du deler det på Instagram så brug gerne hashtags'ne: #jordemoderstrik #vimpelranke og tag mig gerne med @jordemoderstrik.